Yoga pentru minte, trup şi suflet

cursuri de yoga
„În ultimii ani, yoga a devenit mai degrabă un movement şi nu prea se mai pune accent pe echilibrul interior, acesta fiind de fapt adevăratul beneficiu. Am vrut să le ofer celor cu care lucrez o experienţă autentică şi o atenţie sporită. Yoga nu e doar despre posturi, ci e un sistem perfecţionat în mii de ani, care îţi îmbunătăţeşte starea de spirit, sănătatea, îţi remodelează corpul şi te poate vindeca emoţional. Secretul este să o adaptezi în funcţie de nevoile personale şi de capacitatea ta de a susţine anumite posturi.” (Liviu Ardeleanu, instructor de yoga one-to-one şi Raja yoga coach la Centrul Shakti, fondatorul site-ului Beyogi.ro şi al programului Self Management).

instructor de yoga

Foto: Gabi Crisan

Carte de vizită:  Art director de succes la bază, Liviu a fost atras de yoga cu mult înainte ca în România, acest tip de mişcare să ia o asemenea amploare şi să devină extrem de comercială. În 1994, învăţa tehnici din yoga tibetană, devora fiecare carte nouă legată de acest subiect, visa să plece în Nepal şi acumula informaţii, indiferent că era vorba de buddhism tantric tibetan, kalachakra sau yoga tradiţională.
Lucra într-o agenţie cunoscută, avea proiecte peste graniţele ţării şi se bucura de succese remarcabile. Decizia de a-şi urma vocaţia a zguduit din temelii lumea din jurul lui. Unii nu s-au împăcat prea bine cu ideea de a-l şti plecat mai multe luni pe an, fie că mergea să predea în Portugalia, Fraţa şi Germania, sau să participe la workshop-uri internaţionale, unde să îşi desăvârşească tehnica. Fără să ţină cont de părerea celor din jur, şi-a ascultat instinctul.
Asta nu înseamnă însă că după ce s-a întors acasă, Liviu a renunţat definitiv la creative design. Şi-a ordonat viaţa în schimb în aşa fel încât yoga să facă parte din programul lui de zi cu zi.  În prezent, este instructor de yoga one-to-one şi susţine clase de yoga la Centrul Shakti.
One-to-one yogaPrima întrevedere cu Liviu nu a debutat cu o oră de antrenament, aşa cum m-aş fi aşteptat eu, ci cu o evaluare a stării mele de sănătate şi emoţionale. Şi chiar dacă la început, nu am fost foarte deschisă, spre finalul întâlnirii, depistasem deja tiparul meu comportamental şi credinţele limitative , care îmi zădărniceau îndeplinirea obiectivelor. Câteva zile mai târziu, iată-mă în livingul de acasă, făcându-mi exerciţiile de încălzire, sub atenta supraveghere a lui Liviu. „Şi acum căutăm să relaxăm gradat zona picioarelor”, mă îndrumă, demonstrându-mi că atunci când te concentrezi asupra muşchilor pe care îi lucrezi şi îţi îndrepţi atenţia asupra lor, atingi un moment de linişte interioară şi de destresare. Nu aş avea de ce să vă mint că execut cu uşurinţă postura cleştelui (spre deosebire de Liviu care pronunţă fiecare denumire în sanscrită, pe mine, memoria mă pune în încurcătură), a cobrei sau a diamantului. Fiecare dintre ele are rolul de a-mi reda echilibrul interior, de a-mi uni mintea cu inima şi de a-mi da sentimentul că sunt completă. La finalul unei ore, mă simt mult mai energică şi mai puternică. Iar acesta e abia începutul.
Şedinţe de Raja yoga cu Liviu la Centrul Shakti: Atunci când iubitul meu mi-a spus că s-a înscris la clasele de yoga cu Liviu, am zâmbit, convinsă în sinea mea că nu va fi consecvent. Nu de alta, dar programul lui este mai aglomerat chiar şi decât al meu (şi vă rog să mă credeţi că e greu să concureze cineva cu mine). Marţi de dimineaţă de la ora zece şi  joi seara de la 19.30, fără nicio abatere, Gabi e prezent la Centrul Shakti. O să vă povestească el în curând mai multe. Cert este că yoga nu e o activitate plicticoasă şi monotonă. Dimpotrivă, zi de zi, devii din ce în ce mai pasionat să exersezi. Iar atunci când îţo dai seama ce beneficii îţi aduce stăpânirea mentalului şi echilibrarea emoţiilor, nu vei vrea să mai renunţi vreodată. „Liviu are foarte multă răbdare. Nu trece în viteză peste executarea unor posturi, doar pentru că trebuie să se încadreze într-un program şi să termine clasa la oră fixă. Liviu e un altfel de instructor”, povesteşte Gabi tuturor celor care vor să ştie detalii despre aventura lui.
liviu yoga
Keep calm & motivated: „ Dintre elevii mei fac parte în general oameni cu funcţii de conducere, care vin la pachet cu responsabilităţi şi anxietate. Tocmai de aceea, evaluarea de la început joacă un rol esenţial în programul meu. Mulţi dintre ei au făcut sport şi înainte, au fost la fitness şi la tot felul de clase unde corpul le era pus în mişcare de spiritul de competiţie,  mintea lor fiind cu totul şi cu totul în altă parte. Odată ce îi aduci faţă în faţă cu ei înşişi, scoţi la iveală dezechilibrele, le arăţi că prin yoga, pot fi corectate şi că beneficiile sunt imense, nu vor să mai amâne antrenamentele sau să renunţe.  Aş spune că nu eu sunt cel care îi motivează. Ştiu doar cum să îi fac să îşi găsească motivaţia în interiorul lor. Iar când se conving că nu doar arată mai bine, dar se şi simt puternici şi pregătiţi să îşi urmeze visurile, nu vor să mai renunţe. Yoga îţi oferă rezultate rapide. Cu două condiţii. Să fii strict şi să nu încalci regulamentul de conduită morală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *