Portretul unui altfel de parfumier

Beautik Haute Parfumerie

 

Vestea că Francis Kurkdjian, renumitul parfumier de origine armeană vine în România s-a răspândit repede. Iar în ziua în care am primit invitaţia celor de la Beautik Haute Parfumerie de a participa la lansarea noii sale colecţii olfactive Pluriel în Bucureşti, aproape că am fost tentată să mă ciupesc de mână pentru a mă convinge că nu visez. Mai ales că înainte de evenimentul oficial, aveam şansa să îi iau un interviu. Curând, emoţiile puternice aveau însă să ia locul entuziasmului.

Cu cât se apropia momentul întrevederii noastre, cu atât încercam să îi „potrivesc“ mai multe etichete.Arogant, plictisit, secretos…La urma urmei, talentul i-ar fi permis orice atitudine, iar eu nu aş fi găsit nimic să îi reproşez deţinătorului premiului François Coty, un fel de Oscar în lumea parfumeriei, pe care l-a obţinut la doar 26 de ani, nasului din spatele unor parfumuri cu nume sonor (Le Mâle al lui Jean Paul Gaultier, Narciso Rodriguez for Her, Eau Noire pentru Dior, Rumeur for Lanvin) sau cel care a readus la viaţă parfumul Mariei Antoinette.

Dincolo de uşile uneia dintre încăperile de la restaurantul Iconic Food Wine& Design by Camelia Şucu, unde mă aştepta fondatorul casei Maison Kurkdjian, distins la doar 40 de ani cu premiul „Chevalier des Arts et des Lettres“ pentru întreaga sa carieră, am avut parte de o surpriză de proporţii. Relaxat, Francis mă privea extrem de calm. Chiar şi aşa, mi-am început interviul abrupt, cu o întrebare care nu dă greş niciodată atunci când am în faţă un ego uriaş, „Cu ce v-a schimbat succesul?”fotografultau-9818

Zâmbeşte fâsticit şi cu o sinceritate, care i se citeşte din glas, îmi răspunde: „Nu sunt un star de cinema. Parfumul e invizibil. Încă pot să merg la shopping nestingherit. Dacă am învăţat cu adevărat ceva, de când cariera mea a luat avânt, a fost să pun un zid între viaţa profesională şi cea privată. Nu amestec lucrurile“. Francis nu se simte cu nimic mai bun decât cei din jur. Se declară doar binecuvântat că şi-a descoperit vocaţia.

Tocmai, de aceea, motto-ul lui e pe cât de simplu, pe atât de profund, „Give back. Iar Universul nu ezită să îi dea semne că procedează corect. „Săptămâna trecută, am avut o conferinţă de presă în Amsterdam şi, când mă pregăteam să plec, a intrat în sală un domn agitat. Era evident că alergase până acolo. S-a prezentat ca fiind avocat la Curtea Supremă. Venise să îmi mulţumească. Să îmi mulţumească că parfumurile mele îi şterg urmele durerii pe care trebuie să o înfrunte zilnic în procesele sale cu crime, cu deportări, cu oameni nefericiţi.“

Sunt curioasă să aflu cum îşi găseşte de fiecare dată sursele de inspiraţie, iar el îmi spune că e recunoscător că s-a născut într-o familie modestă, dar care l-a învăţat să gândească liber. „În copilăria mea, nu am avut televizor. Părinţii mei mă încurajau să ascult radioul. Aşa mi-am dezvoltat imaginaţia. Şi la fel mi-o exersez şi acum“, îmi mărturiseşte cu aceeaşi francheţe. Francis nu crede însă în muze. Nu crede că o femeie sau un bărbat pot surprinde complexitatea feminităţii sau a masculinităţii.

Astfel, chiar şi noile sale parfumuri, Féminin şi Masculin din colecţia Pluriel, sunt inspirate de prieteni, de oameni, care au reuşit să îl surprindă prin ceea ce fac, prin ceea ce simt. Poate tocmai de aceea, Féminin, un melanj al notelor de iris, violetă, iasomie şi lăcrămioare, şi Masculin, un cocktail cu lavandă, patchouli, vetiver şi cedru, stârnesc odată pulverizate în aer sentimente amestecate. De la încredere în propria persoană, la putere de seducţie şi sex-appeal. Ceea ce puţini ştiu este că iniţial, înainte de a le concepe, Francis s-a confruntat cu un sentiment acut de teamă. Teama pe care o resimţi până când ştii încotro te îndrepţi. Teama unui artist, căruia îi plac mai mult finalurile, decât începuturile, pentru că aşa ştie sigur că i-a făcut fericiţi pe cei din jur.

fotografultau-9714

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *