Paolo Terenzi descusut

Paolo Terenzi

Pe biroul meu, arde o lumânare Tiziana Terenzi pe care am creat-o eu însămi împreună cu Paolo Terenzi, creatorul poveştilor olfactive ce poartă semnătura brandului. Nu e orice lumânare, ci una artizanală, sweet and dangerous, care are “voce”. Întrucât lemnul de santal înlocuieşte fitilul tradiţional, atunci când o aprinzi, se aude ca şi cum ar trosni lemne în şemineu. Şi tot pe birou, mai e şi White Fire, prima mea sticlă de parfum a aceleiaşi case, atât de frumoasă şi de sofisticată că nu m-am îndurat să o arunc. Aş putea să scriu pagini în şir despre lumânările şi parfumurile Tiziana Terenzi. Ca să le înţelegeţi cu adevărat, consider însă că e important să îl cunoaşteţi pe cel care dă emoţiilor o formă lichidă: Paolo Terenzi. Le puteţi oricând descoperi în magazinele Obsentum. Miros fabulos!

Un tânăr de 50 de ani, cu mustăţi răsucite, care nu ratează nicio ocazie să flirteze, dar care e căsătorit şi îndrăgostit de aceeaşi femeie de 23 de ani. Pe cât e de modest, pe atât de mult îi place să epateze. Muzician profesionist, nu poate crea decât în deplină linişte. A studiat ştiinţe exacte, fizică şi chimie, dar e un poet care nu ţine cont de reguli. Creaţiile olfactive Tiziana Terenzi nu te cuceresc cu opulenţa lor, ci cu un amestec de senzualitate şi sensibilitate, dar lui îi place să le aplice în exces astfel încât ceilalţi să le perceapă ca pe un pumn în stomac. E moştenitorul unei afaceri de familie cunoscută în întreaga lume, dar nu se foloseşte de poziţia lui.

El e Paolo Terenzi, un parfumier aparte. Nu, nu îl poţi eticheta ca un personaj contradictoriu, ci ca unul autentic, care are curaj să îşi expună toate laturile personalităţii sale. Nu spune doar ce dă bine. Nu tace pentru că e mai confortabil.

paolo terenzi

Bianca Nuţu: Şi tu, şi sora ta, Tiziana Terenzi, designerul şi directorul creativ al casei aţi crescut jucându-vă cu lumânări, parfumuri și molecule așa cum alți copii joacă fotbal pe stradă. Era de aşteptat ca parfumurile să devină limbajul tău. Înţeleg că te exprimi prin intermediul lor. Totuşi, cum te-ai descrie în cuvinte? Cine este Paolo Terenzi cu adevărat?

Paolo Terenzi: Sunt un om simplu, care încearcă să devină mai bun zi de zi. De când eram mic, aveam o obsesie: să nu îmi irosesc timpul. Sunt o persoană leneşă, crede-mă. Atunci când mă implic în ceva, mă dăruiesc 100 % astfel încât să obţin cea mai bună variantă. Încerc să fiu corect, aşa cum am învăţat de la străbunicul meu. La 50 de ani mă simt ca un adolescent. Am aceeaşi curiozitate, aceeaşi energie să mă uit la lume şi să descopăr ceva nou. Chiar şi azi de exemplu când am făcut acest workshop candle cu voi, am fost fascinat. Paolo este un om în care pasiunea dă pe dinafară.

B.N.: Trăim într-o lume superficială în care oamenii se laudă cu parfumul pe care îl poartă. Nu îl simt, dar îl aleg doar pentru că sunt influenţaţi de reclame, de brandul ultra-cunoscut. Ce părere ai despre acest comportament?

P.T: Îmi place să cred că oamenii folosesc parfum pentru a fi fericiţi, nu pentru a se simţi ca nişte milionari. Mai nou, preţul pe care îl plăteşti pentru un parfum confirmă că ai atins un statut, că îţi permiţi luxul. Dar parfumeria nu e despre asta. Pentru mine, parfumul este emoţie lichidă. E ceva ce interacţionează cu creierul tău şi va avea fie un efect pozitiv, fie unul negativ. Unele arome s-ar putea să te dezguste. Altele să te fascineze. Unele parfumuri îţi aduc fericire, îţi dau încredere în tine. Asta e partea esenţială. Pe asta ar trebui să ne focusăm toţi. Îm place să cred că toţi cei care cumpără parfumurile Tiziana Terenzi o fac pentru că apreciază esenţa în sine. Cumpără parfumuri pentru felul în care te fac să te simţi. E adevărat că purtând amprenta mea, transmit experienţele mele. Dacă simţi parfumul, îţi vei da repede seama că sunt experienţe universale. Le-ai trăit şi tu, şi eu, şi restul lumii. Îmi împărtăşesc cele mai intime experienţe, dar oamenii le recunosc pentru că le-au trăit şi ei. De exemplu, când mi-am pierdut tatăl, am creat Ectasy. Cine nu ştie cum se simte golul pe care îl lasă pierderea unui om drag?!

B.N.: Citeam într-un alt interviu că îţi place la nebunie mirosul cărţilor. Te-ai gândit vreodată să creezi un parfum pornind de la această idee?

P.T: În trecut, am avut un proiect mare cu o bibliotecă pentru care am creat propriul parfum al locului. Dumnezeu m-a înzestrat cu un dar:  să pot transforma parfumul unui loc într-unul lichid. Eu decorez aerul şi intervin acolo unde nici arhitectul şi nici un designer de amenăjări interioare nu au acces. Iubesc cărţile şi mirosul lor. Citesc enorm, iar acasă, avem mult mai multe cărţi decât alte lucruri. Ador mirosul hârtiei.

B.N.: Care au fost cele mai importante lecţii care s-au transmis de la o generaţie la alta în familia Terenzi?

P.T: Să facem lucrurile corect. Să nu urmăm calea uşoară. Să nu facem rabat de la calitate. E regula de aur de la care nu mă abat. Uite, de exemplu, de aceea folosesc extras de parfum, nu apă de parfum. Apa contaminează parfumul. De ce să cumperi o apă ridicol de scumpă când tu de fapt vrei să cumperi un parfum? Un expert nu şi-ar păcăli niciodată cumpărătorii.

Nu suport aroganţa pentru că am fost învăţat mereu să rămân cu picioarele pe pământ. Creez parfumuri, nu vreun leac care să salveze omenirea . Aşa îmi exprim eu sufletul, dar lumea poate trăi şi fără mine.  La noi în familie, a fost mereu o discuţie despre alegerile pe care le poţi face în viaţă: să fii sau să ai. Noi am ales să fim. Nu trebuie să fii invidios pentru că alţii au mai mult ca tine. Trebuie să evoluezi constant, să te îmbunătăţeşti pe tine. Acesta e secretul fericirii. Dăruieşte-te! Oferă maxim din ce poţi oferi. Şi nu pierde vremea trăind viaţa altcuiva.

B.N.:Care a fost cea mai mare provocare a vieţii tale?

P.T: Să fiu un om bun, şi mai bun, şi mai bun. Mă trezesc dimineaţa şi mă întreb ce pot să fac să fiu mai bun.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *