1 zi în Amman, Iordania şi 5 lecţii de viaţă

amman, iordania

Iordania nu era pe lista scurtă a ţărilor pe care îmi doream să le vizitez. Totuşi, după ce am aflat de Petra, recunosc că o călătorie într-acolo a devenit mult mai tentantă. La faţa locului, aveam însă să descopăr că Iordania nu e în niciun caz doar despre celebrul sit arheologic, cu temple săpate direct în stâncă. Aşadar, dacă eşti în căutarea unei experienţe orientale altfel, nu sta pe gânduri. Fă-ţi bagajele şi porneşte la drum: Amman-Petra- Wadi Rum-Martea Moartă. Azi, vreau să îţi povestesc despre ziua mea petrecută în Amman şi cele 5 lecţii de viaţă pe care mi le-am însuşit.

Alege o destinaţie care nu e foarte populară, aşa cum e Amman, Iordania şi despre care poate nu ştii mare lucru. Un zbor direct Bucureşti-Amman cu Tarom e de fapt portiţa prin care să ieşi din zona ta de confort.

Nu sunt tocmai cea mai mare fană a vacanţelor petrecute cu oameni pe care nu îi cunosc îndeaproape. Drept urmare, mi-a luat ceva până să mă hotărăsc să mă alătur grupului de fete reunit de prietena mea, Raluca.

tarom

Duminica trecută, puţin după miezul nopţii, iată-mă însă într-un avion de la Tarom, cu capul lipit de hublou. Nu am niciun fel de aşteptări (face parte din noul meu stil de viaţă să nu îmi mai fac scenarii dinainte şi să mă las surprinsă). Peste doar două ore şi patruzeci de minute, la ora 3.10 dimineaţa, aventura avea să înceapă.

Acceptă noul, chiar dacă nu se încadrează în perspectiva din care vezi tu lumea.

Când  ies din aeroport şi privesc în jur, tot ce ştiu despre Amman este că ospitalitatea iordanienilor este legendară. Asta mi-au spus toţi cei care au ajuns pe aici înaintea mea. La jumătate de oră după aterizare, pot să confirm. Şoferul nostru opreşte în faţa unui chioşc şi se întoarce cu câte un ceai fierbinte pentru fiecare. În timp ce îl beau cu înghiţituri mici (Doamne, cum frige!), trag cu ochiul pe geam la oraşul adormit. Arhitectura nu mă impresionează. Şi totuşi, clădirile îngrămădite pe culmile celor 7 jabals (munţi), cu aspect steril au ceva fascinant. Aceeaşi senzaţie o am şi când privesc capitala de pe terasa camerei de la etajul 22 al hotelului Le Royal.

amman, iordania

A doua zi, explorăm Amman pas cu pas. Forfotă mare: copii îmbrăcaţi în pijamale gonesc pe biciclete pe străduţe lăturalnice, strigând la pisicile grase şi leneşe, ce le taie calea; bărbaţi care te privesc insistent şi te claxonează în neştire când trec prin dreptul nostru; femei cu capul acoperit, dar care merg cu umerii atât de drepţi, cum nu am văzut în nicio ţară din Orientul Mijlociu, ne zâmbesc, măsurându-ne totuşi din cap până în picioare.

Amman, Iordania

Pentru o jumătate de oră, părem de-a locului. Îmbrăcate în abaya, cu părul ascuns sub glugă şi cu tălpile goale, intrăm în moscheea cu cupolă albastră King Abdullah I. Construcţia sa a fost finalizată în 1989, ca un tribut adus de regele Hussein bunicului său. În interior, pot fi găzduiţi până la 7000 de credincioşi, femeilor fiindu-le dedicată o secţiune de 500 de locuri. De data asta, suntem doar noi înăuntru. Locul inspiră linişte şi îndeamnă la meditaţie.

amman, iordania

Mergi mult pe jos şi mânâncă după bunul plac!

Dacă vrei să ţii dietă în Amman, mă tem că e imposibil. Când ne-am plimbat pe Rainbow Street (o destinaţie în sine cu zeci de cafenele, restaurante şi magazine cu suveniruri), am fost împresurate din toate colţurile de mirosul curmalelor coapte, a şaormei rumenite şi a hummus-ului cremos. Mai greu a fost să găsim o cafea, care să nu aibă gust de leuştean.

amman, iordania

Ne-am oprit pentru prânz la Fakhreldin, unul dintre cele mai apreciate restaurante libaneze din Amman. Situată chiar în inima capitalei, clădirea e printre puţinele, care mai păstrează detaliile arhitecturale ale anilor ’50. Cu aproape 68 de ani în urmă, când Amman a început să se dezvolte, au apărut clădiri moderne. Fakhreldin şi-a păstrat însă autencitatea.

amman, iordania

Dintr-o dată, masa s-a umplut ameţitor de repede cu shanklish, cu kubbeh sahhieh, motabal bathenian, baileh şi multe alte bunătăţi din care chelnerii ne-au servit în farfurie pe fiecare în parte.

amman, iordania

Înainte de desert, suntem invitate să savurăm diverse arome de narghilea. Mie nu mi-a ieşit şi m-am înecat cu fumul. Am compensat cu o porţie delicioasă de Osmalie, desertul meu preferat cu apă de trandafiri.

Holiday mood on! Nu mai pune presiune pe tine!

Fiind jurnalist la bază şi fondatoarea L’Atelier d’Image, agenţia mea de comunicare intuitivă, ultimii 15 ani mi-au stat sub semnul unui continuu deadline. Când plec într-o vacanţă, îmi place să îmi iau răgaz şi să nu trec în viteză de la un muzeu la altul. Evit călătoriile de grup tocmai pentru că detest să mă alerge cineva printr-un oraş nou. Din fericire, am căzut  toate de acord că pentru a vizita citadela din Amman, cu templul lui Hercule şi palatul Ummayad ne vom întoarce altă dată. Inshallah!

Nu te lăsa păcălit de aparenţe!

La prima vedere, Amman mi-a dat senzaţia de oraş sărăcăcios. Mult praf, tomberoane încărcate cu gunoi, maşini învechite, blocuri simple din piatră…Aveam să descopăr rapid însă că e una dintre cele mai scumpe destinaţii în care am fost. Comparativ, viaţa în Dubai mi se pare mult ieftină. Luxul nu îţi sare în ochi, dar aşteaptă doar să treci pragul hotelurilor de 5 stele.

amman, iordania

 

 

 

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *