Drive Test: Porsche Macan

Bianca Nutu Porsche

La volanul noului Porsche Macan, am descoperit cum îți poți simplifica viața atunci când trăiești în mijlocul unei jungle urbane sau când vrei să fugi departe de ea.

Nu știu alte femei cum sunt, dar eu nu m-aș aventura nici pe străzile din București și nici la drum lung decât la bordul unui SUV care să mă facă să mă simt în deplină siguranță. Mai mult, îl vreau să fie suficient de spațios pentru a se transforma la nevoie într-un dressing mobil, iar printre outfit-uri împachetate cu grijă și sandale cu tocuri amețitor de înalte să își facă loc tot arsenalul pe care îl port zilnic cu mine, de la mape de presă și cărți voluminoase la produse cosmetice și nelipsitul laptop. Iar pretențiile mele nu se opresc aici.

Designul care să denote eleganță, claritatea cu care muzica se aude în boxe, motorul care toarce, volanul prevăzut cu butoane utile pentru telefon, radio și computer de bord, care să îmi scuze lipsa atenției distributive și să mă ajute să mă concentrez doar la drum – toate sunt condiții esențiale de bifat pentru ca eu să îmi doresc cu tot dinadinsul să mă urc la volan. Iar la toate acestea aș mai adăuga confortul similar mașinilor sport, cu scaune care facilitează o poziție joasă a șoferului. Și dacă vi se pare exagerat ceea ce pretind, ei bine, specialiștii de la Porsche au intuit deja ceea ce își doresc femeile ca mine atunci când au lansat noul Porsche Macan. Forma, liniile farurilor, geamurile laterale și aripile sculptate amintesc de modelele tradiționale ale mărcii, precum 911 sau 918 Spyder, iar experiența șofatului e cu totul aparte, chiar dacă ai permis de zeci de ani și ai experiența mașinilor dinamice, sportive , joase și late, mai ales că vorbim despre un SUV.

FH1A5751

 Foto: Gabi Crișan (L’Atelier d’Image)

La fel ca numele pe care îl poartă (în indoneziană, Macan înseamnă tigru), mașina e puternică și agilă, cu o precizie optimă a direcției, fie că afară soarele dogorește sau plouă din abundență, așa cum mi s-a întâmplat mie în drum spre munte. Mai mult, din fericire pentru mine, care m-am entuziasmat că primul SUV compact al Porsche atinge de la 0 la 100 de kilometri în 5,2 secunde, frânele sunt pe măsură (studiile au indicat că Macan are cel mai puternic sistem de frânare din segmentul său de piață).

Dacă în oraș eram convinsă că voi face față cu brio oricărui obstacol ce mi-ar putea ieși în cale pe carosabil, mărturisesc că, la munte, pe teren accidentat, mă temeam să nu pierd controlul. De pe scaunul din dreapta, iubitul meu mi-a explicat că motorizarea, sistemul de transmisie (care are pneuri mixte pe jante de mari dimensiuni și cutia de viteze cu 7 rapoarte și dublu ambreiaj) au fost special proiectate pentru condiții de călătorie dintre cele mai diverse – de la aglomerația din București la autorute și, evident, și la drumurile de munte. Nu știu exact ce a vrut să spună. Știu doar că, odată ce am activat modul off-road prin simpla apăsare a unui buton pe consola centrală, mașina și-a schimbat setările pentru a rula pe teren accidentat, iar nouă, din interior, drumul ne părea întins ca în palmă. Când am coborât pentru picnic și am privit în urmă pe unde trecusem, aproape că nu mi-a venit să cred. Concluzia e una simplă. De ce le trebuie femeilor mașini puternice? Tocmai pentru că sunt femei puternice.

zoom (2)

Date tehnice:

Accelerație: 0-100 km/h: 5,2 secunde

Viteză maximă: 254 km/h

Motor: V6 benzină

Putere: 340 CP

Tracțiune: integrală

Volum portbagaj: 500 litri

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *