De ce nu spunem multumesc

barbati sexy

Oamenii nu mai spun multumesc pentru ca le este teama ca in acest fel s-ar putea arata datori. Iar cand te simti dator, parca ai prefera totusi sa nu ii incurajezi pe ceilalti sa iti ceara alte favoruri.”

 Prietenii apropiati mie stiu deja ca de ceva timp scriu de zor ca sa termin cartea Ghid de supravietuire in lumea glossy. Ceea ce nu le-am spus nici macar lor este ca prima parte a cartii se va numi Bancherul si fata care nu asculta, si cuprinde o serie de lectii pe care le-am invatat de la unul dintre cei mai de succes oameni pe care i-am intalnit  vreodata. Nu vreau sa va stric surpriza, insa sunt anumite subiecte pe care vreau sa vi le dezvalui in avans.  Asa ca, hai sa vedem de ce sunt unii oameni incapabili sa rosteasca un banal multumesc.

Formula magica

Cu vreo zece ani in urma, ma relaxam pe marginea unei piscine. Pe vremea aceea, singura mea grija era sa nu plec la plaja fara sa am la indemana o carte. Pe sezlongul alaturat, bancherul (in carte veti descoperi mai multe despre personaj; luati insa in calcul ca e tanar si frumos 🙂 ) statea cu mainile sub cap, ascuns dupa o pereche de ochelari de soare.

Il banuiam ca e atat de narcisist incat ii place sa inspire si sa expire aerul doar ca sa isi admire abdomenul sculptat de la atat de mult sport. Din cand in cand, se intrerupea sa raspunda la telefoanele importante. De fiecare data, auzeam acelasi raspuns repetat mereu pe acelasi ton egal Incercam sa rezolvam. Dupa care, punea telefonul deoparte si isi relua pozitia, inspirand si expirand adanc. Efectiv, nu ridica un deget si nu facea nici cel mai mic efort sa rezolve ceva.

Intr-un final, am rabufnit si i-am reprosat ca e absolut inadmisibil sa fie atat de nepasator si de ipocit totodata. Fara ca macar sa isi intoarca privirea catre mine, dar cu un zambet schitat in coltul gurii, mi-a raspuns sec Niciunul dintre ei nu a spus multumesc. Cuvintele lui nu m-au multumit si i-am amintit ca nu rezolvase problema ca sa primeasca un multumesc.

 Si tu crezi ca un om care nu iti multumeste cand ii spui ca vei rezolva o problema, iti va multumi mai tarziu dupa ce i-ai rezolvat problema?!

Peste ani, aveam sa inteleg ca bancherul era expert in a-si manageria timpul si nu acorda atentie decat anumitor persoane: celor carora ii cereau fatis ajutorul, nicidecum pe ocolite si celor carora ii auzea spunand multumesc. Cand incepeam sa ii turui despre multumirea sufleteasca, radea cu toata fata. Cu toata fiinta lui.

Ramai tu cu multumirea sufleteasca. Eu prefer sa imi pastrez timpul ca sa ma ajut pe mine.

Si totusi de ce nu spun oamenii multumesc?

 Draga mea, oamenii nu spun multumesc pentru ca au senzatia ca lor li se cuvine sa le sari in ajutor. Unii nici macar nu se deranjeaza sa ti-o spuna personal. Ii deleaga pe altii. Oamenilor de genul acesta le e teama ca o sa le ceri ceva in schimb si ei s-ar simti obligati sa te serveasca.

Parca ii aud si acum cuvintele care se rostogolesc de pe buzele tuguiate, ca si cum mi-ar spune cel mai mare secret. Desi intre noi era o diferenta de varsta de cativa ani, pe atunci, ma enerva teribil ca isi dadea aere de profesor.

Azi, i-am scris eu insami o scrisoare de multumire pentru ca am inteles intr-un final ca are dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *