Danubius Health Spa sau despre cum o metodă românească 100% duce la creşterea fertilităţii

cresterea fertilitatii

Mai mult ca sigur, într-ul top al desţinaţiilor must-visit, Sovata nu îşi găseşte loc pe lista multora dintre voi.  Până nu demult, nici eu nu aş fi fost tentată să mă aventurez până într-acolo. Asta până când să îmi fie stârnit interesul în urma unei discuţii despre creşterea fertilităţii cu ajutorul nămolului extras din Lacul Ursu. Cât o fi mit şi cât o fi realitate, m-am întrebat curioasă.

Şi cum îmi puteam combina research-ul despre tratamentul infertilităţii cu o porţie generoasă de răsfăţ la Danubius Health Spa din Sovata şi timp liber petrecut în natură, am lăsat prejudecăţile deoparte şi mi-am făcut loc în agendă.

Nămolul şi apa sărată din lacul Ursu duc la creşterea fertilităţii

cresterea fertilitatiiSe pare că Danubius Health Spa din Sovata este singurul centru modern de tratament natural al infertilităţii feminine din Europa Centrală şi de Est, mizând pe terapii cu nămol sapropelic extras din Lacul Ursu şi apă sărată. Beneficiile acestor resurse naturale nu reprezintă nicidecum o noutate. Cunoscute pentru puterile lor tămăduitoare, erau recomandate în cure de tratament balnear încă de la începutul secolului trecut.

„În 2017, rata de succes a metodelor pentru creşterea fertilităţii a crescut şi este de 25, 30 %, comparabilă cu tratamentele de fertilizare in vitro”, mi-a explicat dr. ginecolog George Ştefan Vasilescu.

Dacă mă întrebaţi pe mine, asta se datorează în mare parte şi condiţiilor bune pe care le oferă hotelul şi spa-ul de la Danubius. Confortul joacă un rol decisiv când un cuplu trebuie să cadă de acord să petreacă 5 sau 10 zile în Sovata. Să nu îmi spuneţi că nu e aşa că nu vă cred. Când te trezeşti într-o cameră cu vedere înspre pădure, ai parte de o cină delicioasă sau de un masaj cu uleiuri aromate altfel trece timpul.

cresterea fertilitatii

Ce are nămolul extras din Lacul Ursu atât de special?

Nămolul sapropelic extras din Lacul Ursu conţine o combinaţie naturală, eliberată de crustaceul Artemia salina de fitoestrogen şi fitoprogesteron (cei doi hormoni care se găsesc în mod normal în corpul unei femei, şi care, din anumite motive, pot să suferi dezechilibre). Mai mult, are şi proprietăţi antiinflamatorii, astfel încât tratamentul local poate vindeca şi alte afecţiuni din sfera genitală,  care reprezintă o cauză de infertilitate.

Condiţie obligatorie pentru creşterea fertilităţii: reducerea inflamaţiei cronice

„Tratamentul balnear pe care noi îl recomandăm pentru creşterea fertilităţii nu este un tratament în sine, cum este de exemplu cel de stimulare ovariană. Vorbim mai degrabă despre un tratament de pregătire internă a organelor genitale feminine şi reglarea fină a sistemului neuroendocrin. Tratamentul cu nămol şi apă sarată este menit să faciliteze apariţia unei sarcini.  În cazul unor femei, simplul tratament de pregătire este suficient pentru a rămâne însărcinată.  Asta pentru că nămolul are efect antinflamator. Hipofertilitatea este adesea însoţită de procesele din inflamaţie din organism”, susţine ginecologul.

Mai exact, dacă îţi doreşti un copil, este foarte important ca la început să faci un tratament antiinflamator întrucât nu poţi să ştii dacă nu cumva inflamaţia e una dintre cauze, care îngreunează reproducerea. Mai ales că o inflamaţie cronică nu iese la analize.

Ce presupune o cură pentru creşterea fertilităţii?

O cură ginecologică durează 5 sau 10 zile şi include un program personalizat de proceduri, de la tampoane cu nămol, irigaţii cu apă sărată, împachetări generale sau parţiale cu nămol, băi cu apă sărată, electroterapie sau masaj medical. Înainte de stabilirea protocolului de tratament, dr. ginecolog George Ştefan Vasilescu efectuează un consult medical, verifică analizele, inclusiv spermograma partenerului şi efectuează o ecografie transvaginală.

Întrucât ştim că bărbaţii se plictisesc repede, pot profita la maxim de spa, urmând la rândul lor o cură antristres.

Cu un meniu bogat de servicii, care îmbină beneficiile apei sărate şi ale nămolului cu relaxarea profundă, spa-ul e o oază de linişte, unde din ce în ce mai mulţi tineri, români sau străini, revin fie pentru a-şi trata diverse afecţiuni, de la boli respiratorii la infertilitate, fie pentru a se destinde şi a-şi goli mintea de griji. Şi chiar dacă, majoritatea turiştilor sunt atraşi de băile în Lacu Ursu, niciunul nu aşteaptă să vină vara pentru a-şi programa o cură balneară. Asta pentru că piscinile acoperite din interiorul spa-ului conţin apă adusă din acelaşi lac.

Ce legătură există între stres şi infertilitate?

„Stresul împiedică apariţia unei sarcini”, confirmă ginecologul. „Unde mai pomeneam pe vremuri să pleci la 9 dimineaţa şi să vii la 9 seara?! Până şi muncitoarele lucrau în 3 schimburi. Persoanele stresate nu îşi mai dau seama că sunt stresate.Prezenţi într-o cantitate mai mare, hormonii stresului, catelocaminele te fac să ai o stare fizică foarte bună şi să fii mereu în priză. Ce nu ştii însă este că aceşti hormoni au un impact devastator asupra hormonilor fertilităţii, care se secretă în creier.

Chiar dacă nu sunt detectaţi la laborator ca având fluctuaţii mari, în realitate microfluctuaţiile pot duce la disfuncţie de ovulaţie. De exemplu, ovulaţia poate avea loc mai devreme decât de obicei şi ovocitul nefiind matur să nu poată fi fertilizat,  sau poate să apară la timp, dar ovocitul să fie de slabă calitate, sau ovulaţie târzie, când ovocitul e prea matur şi nu poate fi fertilizat.

Sovata, cu clima ei uşor sedativă permite partenerilor să se relaxeze şi să se deconecteze. Sunt cupluri care au venit la Sovata, la spa şi au conceput un copil fără să fie nevoie de niciun fel de tratament. În plus, dacă femeia a decis să urmeze tratamentul chiar în perioada de ovulaţie, sunt mari şanse să obţină sarcina aici.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *