Cum a fost la Lavender Fest 2016. Şi de ce să mergeţi şi voi la anul

lavander fest

Dacă pe unii îi ajută să doarmă mai bine, pe alţii, lavanda îi trezeşte la viaţă. Aşa cum se întâmplă de doi ani la Cobusca Nouă, într-un sat aflat la 30 de kilometri de Chişinău, când are loc Lavender Fest, Festivalul Sănătăţii şi frumuseţii din natură.

De-a lungul anilor, în periplul meu în spa-urile din întreaga lume, am învăţat că lavanda are proprietăţi magice. Parfumul său calmează spiritul, îmbunătăţeşte calitatea somnului, detensionează muşchii, şi curăţă aura. Totuşi, chiar dacă bucheţele de levănţică tronează prin toată casa, nu am luat niciodată în calcul să merg la un festival în toată puterea cuvântului, dedicat „aurului mov”, aşa cum obişnuiesc agricultorii să numească lavanda. Şi foarte rău am făcut!

lavanda

M-am convins de asta după ce am onorat o invitaţie la Lavender Fest, aflat la a doua ediţie în 2016, şi care îi adună laolaltă pe moldoveni, pe români şi pe turiştii străini pe un câmp întins de lavandă cât vezi cu ochii. Toţi îmbrăcaţi în alb conform dress code-ului, toţi cu zâmbete largi, toţi pregătiţi să descopere surprizele care li s-au pregătit de către organizatori.

Jurnal de festival

peisaj

 Eu am ajuns la locaţie cu vreo oră întârziere, vrăjită de dealurile pe care le-am străbătut. Acoperite de maci şi iarbă înaltă, îmi aminteau de copilărie. Până sus la câmpul de lavandă, unde avea loc festivalul, am oprit maşina de mai multe ori ca să mă bucur de peisajul sălbatic, neîntinat de mâna omului.

O mulţime de maşini erau aliniate cuminţi într-un şir ce părea interminabil de la distanţă-semn că lumea venise în număr mare, ademenită mai mult ca sigur de aroma puternică a lavandei şi lista cu activităţi inedite.

După ce mi-am folosit biletul de intrare, m-am pomenit într-un alt univers. Aveam să descopăr corturi cu copertină albă,aşezate în semicerc, îmbiindu-mă cu uleiuri locale, borcane cu miere delicioasă sau cu cosmetice artizanle şi bio. 70 de artişti mă încântau cu produse artizanale, dar şi cu poveştile lor.

lavender fest 2016

În jurul meu, fetiţe cu ochi albaştri cu coroniţe de lavandă împletite în păr, alergau de colo colo, mămicile erau în căutare de cadouri printre suvenirurile tematice, îndrăgostiţii se ţineau de mână şi beau limonadă rece cu mentă, femeile probau pălării, un iepure a zbughit-o din braţele unei familiei care participa la un shooting, iar bărbaţii îşi rezervau şedinţe la masaj. Şi nu, nu era o scenă dintr-un film, ci realitatea curată.

Lavender Fest

M-am învârtit printre ei şi am iscodit fiecare cotlon: în zona dedicată conferinţelor de sănătate, speakerii încântau auditoriul cu discursuri extrem de bine documentate; în zona culinară, peste 60 de participanţi serveau bucate exclusiv vegetariene, proaspete şi din ingrediente de sezon; în zona Wine Friendly, puteai să simţi gustul autentic al vinurilor locale sau să participi la un atelier de pictat cu vin, susţinut de pictoriţa Nicoleta Văcaru; în zona copiilor, cei mici erau ocupaţi să picteze, să decupeze, să sară pe trambulină şi să se dea cu scrânciobul; în zona spa, te puteai răsfăţa cu sesiuni express de masaj. La câţiva paşi de toate aceste tentaţii, se întindea lanul de lavandă, transformat pe alocuri în fundal pentru şedinţe foto romantice. Şi din programul bogat pus la dispoziţie participanţilor făcea parte şi concertul cu muzică live al trupei Golan.

biscuiti

dulciuri

Moldavia wines

13528331_982304378556795_3986129955754167730_o 13692642_1767627376814774_6211495823463877796_n

limonada

Eu, una, am mâncat un sandviş cu brânză şi ardei copţi, turtiţi într-o lipie caldă, şi am băut un pahar de vin roşu de la MIMI atât de bun încât m-aş întoarce la Festival doar ca să îmi mai iau unul. Şi chiar dacă berea sau preparatele din carne lipseau cu desăvărşire, nimeni nu le simţea lipsa. Cu atât mai puţin eu.

lavender Fest

M-am umplut cu energie, am cumpărat daruri pentru cei dragi şi le-am ascultat fără să clipesc pe Lucia Berdos, proprietara de la Berd’s Spa sau pe Iulia Avram, specialist în sculptoplastie (am scris aici despre sculptoplastie că nu este numai arta care îţi modelează chipul cu mâinile goale, ci şi un procedeu special care te ajută la reechilibrarea energetică, emoţională şi estetică). A fost pur şi simplu o binecuvântare să mă aflu acolo.

lavender fest

Lecţia de viaţă

Lavender Fest nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă Nata Albot şi Viorica Nagacevischi nu şi-ar fi unit forţele să transforme un vis în realitate. Lista evenimentelor pe care le organizează e lungă, şi au mereu acelaşi ţel: să reunească oamenii, să îi bucure, să le reamintească de comorile Moldovei şi de tradiţii. Sunt optimiste, puternice şi neobosite. Şi sunt cel mai bun exemplu care îmi vine în minte în ceea ce priveşte prietenia dintre două femei. Se înţeleg din priviri, se susţin şi sunt pregătite să demonstreze că femeile sunt acelea care pot să face Moldova din nou să zâmbească şi să îşi recapete speranţa. La cât de ambiţioase sunt, nu am nicio îndoială că se va întâmpla. Curând.

Mulţumesc pentru fotografii: Nicolle Birta şi Mihaela Ivan 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *