Castle Hotel Daniel (Covasna)

Ca să te îndrăgosteşti cu adevărat de tot ceea ce are de oferit Covasna, trebuie să păşeşti pe acest tărâm nobiliar dezbrăcat de orice idee preconcepută. Să priveşti în jur cu ochi limpezi şi să te abţii de la orice judecată până nu cunoşti trăirile oamenilor locului. Chiar dacă unii vorbesc româna stâlcit. Am ajuns la această concluzie, după ce, pe aceste meleaguri pitoreşti, înţesate cu conace, poveşti şi meşteşuguri, care răzbat în negura timpului, am avut parte atât de experienţe gourmet şi răfăţ suprem, cât şi de o adevărată lecţie de istorie şi de omenie.

La meteo, anunţaseră furtuni şi vreme rea, dar când am lăsat Bucureştiul în urmă, puţin după amiază, soarele îmi mângăia deja obrajii prin geamurile maşinii care gonea către Tălişoara, în judeţul Covasna. Nu mai fusesem niciodată acolo, chiar dacă distanţa,  pe care aş fi parcurs-o în câteva ore din capitală, nu era nicidecum un impediment.

Ca să fiu sinceră, în mintea mea, se derula un scenariu, care probabil nu vă e străin nici vouă: oamenii din părţile locului refuză să vorbească româna, sunt răutăcioşi şi îţi arată că nu eşti binevenit (asta dacă nu eşti prinţul Charles al Marii Britanii, cu care au mai multă îngăduinţă).

Aşa că, bazându-mă strict pe aceste prejudecăţi, am decis că e mai înţelept să ocolesc zona. Privind în urmă, mă surprinde chiar şi pe mine că am lipit o etichetă unui întreg ţinut, chiar dacă nu ştiam nimic despre el. Totuşi, după un weekend petrecut în secuime, la invitaţia lui Răzvan Pascu, fondatorul Travel Communication Romania şi a Asociaţiei de Promovare a Turismului din judeţul Covasna, mi-am schimbat mentalitatea. Pentru totdeauna.

Viaţa la castel

Aer curat, o pajişte verde, cu alei din pietriş, şi un conac cu arhitectură specifică anilor 1600,care a fost transformat în Hotel Castel Daniel. E prima mea oprire în explorarea judeţului Covasna, la doar 60 de kilometri de Braşov, şi sunt mai mult decât încântată.

castel covasna

Foto: rotravel.info

Liniştea e spartă de paşi noştri grăbiţi, bloggeri de travel şi jurnalişti, pe duşumeaua din lemn, nerăbdători să ne alegem camerele.

bloggeri

Tratament regesc                                                                                                                                                           Dincolo de faptul că Hotel Castel Daniel păstrează toate elementele arhitecturale ale Renaşterii târzii (picturi murale din 1680, blazonul familiei Daniel sculptat în piatră şi ancadramentele uşilor şi ale ferestrelor), îşi întâmpină oaspeţii cu opt camere spaţioase, decorate diferit, în care confortul e literă de lege.

The Swan Suite

The Swan Suite; Foto:rotravel.info

Camera Constantinopole

Camera Constantinopole

Baia din camera Contelui Daniel

Baia din camera Contelui Daniel

Paturile cu baldachin, şemineele, băile proprii cu design unic, perdelele din catifea, ţesăturile fine şi mobilierul elegant din stejar fac parte dintr-un decor care te îmbie la relaxare să visezi cu ochii deschişi, mai ales că poarta pe care intrau trăsurile în 1800 a devenit acum o cameră în care poţi dormi în linişte, fără huruit de roţi. În ceea ce ne priveşte pe noi, cei care am fost în press trip, pot să vă spun că a fost o luptă crâncenă pentru camera The Lodging of Olasztelek, sau mai bine spus pentru copaia din baie, care înlocuia cada.

copaie

Experienţe gourmet

După ce ne-am perindat prin toate încăperile şi am decis că e greu să ne alegem preferata, ne-am ospătat regeşte. După ce s-a pregătit alături de Gordon Ramsey în Londra, chef-ul de aici s-a întors în Tălişoara pentru a reinterpreta delicii culinare din perioada renascentistă: legume şi fructe la cuptor cu arpacaş sărat şi linte, trase în unt, raţa umplută sau pere în vin cu sos de ciocolată şi gem de coacăze.

Dining room

Povestea locului

În trecut, castelul a aparţinut familiei de nobili Daniel, o familie foarte influentă în Transilvania, care s-a bucurat de numeroase privilegii din partea împăraţilor austro-ungari. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost însă nevoită să părăsească ţara şi să îl înstrăineze unor vecini, aşa cum spun unele poveşti, în schimbul unor bucăţi de slană şi nişte făină.  Mai apoi, a fost transformat în CAP, în depozit pentru alimente sau chiar, grajd.

Anii au trecut peste castel, fără ca prea mulţi să se sinchisească de starea lui deplorabilă. Soţii Racz, proprietarii din prezent, aveau însă să îi schimbe soarta când au decis să renunţe la cumpărarea unui apartament în Bucureşti, şi s-au reorientat către castelul din Tălişoara. Eforturile depuse în timpul procesului de restaurare, lung şi anevoios (fiind clasat ca monument de gradul I, valorile iniţiale au trebuit respectate întru-totul) le-au fost răsplătite.

Cu ajutorul arheologilor, au descoperit fresce din secolul al XVII-lea, care îl înfăţişează pe Gabriel Bethlen, membru al familiei Daniel şi diplomat în slujba princepului Transilvaniei, ducând aur şi caii împăratului otoman. Lila şi Atilla Racsz au avut atunci satisfacţia că povestea acestui locva trece peste barierele timpului, şi că toţi cei care le vor trece pragul, vor avea parte de o experienţă renascentistă autentică.

În concluzie

Chiar dacă am fost la Hotel Castel Daniel în primele zile ale lui octombrie, deja mi-am propus să mă întorc aici şi în alte anotimpuri. Să beau un pahar cu vin în pivniţa hotelului, ticsită cu gemuri şi conserve proaspete în timp ce afară ninge cu fulgi mari, să mă las învăluită de ritmurile unui concert de muzică renascentistă şi să mă răcoresc cu un sirop când soarele dogoreşte, sau de ce nu, dimpotrivă să mă încălzesc într-o toamnă târzie cu o pălincă premiată la unul dintre cele mai prestigioase concursuri sau să încerc să prind câteva mişcări ale dansului secuiesc.

Multumesc Alin Popescu si Ro Travel pentru fotografii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *